Fornebu S

Fornebu S er delt i både en vertikal og horisontal inndeling i tre deler. De tre bygningskroppene deler inn det horisontale. Høydeforskjellen fra vest til øst er på opptil fem meter. Den horisontale tredelingen skjer med en massiv granitt-sokkel som skjuler varemottak, tekniske rom og parkering over to plan. Det inneholder over 900 p-plasser, 20 ladestasjoner for el-biler og over 200 sykkelparkeringer. Over dette ligger altså kjøpesenteret i to plan, og med de fire boligblokkene som lineære lameller kledd i glass og metall.

– Utfordringene var størrelsen på 78.000 kvm som skulle bygges på to år. Det stiller store krav til logistikken. Hver enkelt separat byggeoperasjon er ikke i seg selv så krevende. Men å få lagt puslespillet riktig med valg av angrepspunkter og rekkefølgevurderinger er krevende, dette sier Skanskas prosjektleder Arne Amundsen. – Stammen i dette prosjektet har vært sammen på mange prosjekter de siste årene og det har vært en kjempestyrke at folk kan rollen sin og er gode på å utføre den.

Strenge krav
Målsettingen om BREEAM Outstanding og Energiklasse A innebærer en rekke nødvendige tiltak. Klimagassutslippet må reduseres. Gjenvinningsgraden på egenprodusert varme fra senteret er på ca. 80 prosent. I volum skal 80 prosent av alle byggematerialer være innkjøpt fra leverandører med et miljøsertifiseringssystem. Det skal brukes materialer som bidrar til et godt innemiljø, og som ikke inneholder miljøskadelige kjemikalier.

Noveta hadde kontrakt med Skanska og utførte tømrerarbeidene på prosjektet fra start til overlevering.